Wagner i L’holandès errant, al Liceu

Al Wonderland de RNE 4 hem explicat L’holandès errant, una òpera de Richard Wagner basada en la llegenda d’un mariner maleït que només pot tornar a terra un cop cada set anys.

L’holandès errant, com a llegenda, apareix esmentat en una quantitat gens menyspreable de llibres, però també en pel·lícules com Master and Commander, on se’n fa alguna referència, o fins i tot Pirates del Carib, en què l’holandès i la seva tripulació tenen un paper destacat. Fins i tot ha arribat als còmics, i L’Holandès Errant ha arribat a enfrontar-se ni més ni menys que amb Spider Man i Silver Surfer (Estela plateada en la versió castellana). Quin currículum!

Repassem l’argument de l’òpera de Wagner. L’acció comença amb els mariners d’un vaixell que és arrossegat mar endins per una tempesta quan estaven a punt d’arribar a port. Llavors es troben amb L’Holandès Errant, el vaixell fantasma que també va a port perquè és aquell dia de cada set anys en què poden tocar terra. L’Holandès aborda l’altre vaixell, però els dos capitans arriben a un acord: Senta, la filla del capità del vaixell “normal” es casarà amb L’Holandès errant a canvi que el seu pare i tota la tripulació visquin. És un win-win, sobre tot perquè Senta fa anys que viu fascinada per la llegenda de l’Holandès, malgrat tenir un noi que està enamoradíssim d’ella.

Quan el seu pare li explica els plans li semblen fatal, és clar, però quan sap que l’home amb qui ha de casar-se és l’Holandès tot canvia. Amics i familiars miren de dissuadir-la, hi ha un estira i arronsa però, just quan el vaixell maleït va a sortir del port, ella es llença a l’aigua per anar amb el seu amor platònic. El poble i la tripulació del vaixell veuen com tots dos pugen al cel.

Si voleu fer una repassada ràpida a l’òpera, en teniu una selecció en aquesta llista d’Spotify:

I si la voleu veure en directe, a partir del 2 de maig es programa al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.